Støt nu

Kaninens bolig

Kaniner i hverdagen

Kaniner Trives ikke i et bur

Det er en udbredt misforståelse at kaniner kan trives i et bur. Kaniner har – som de fleste andre dyr – behov for masser af plads for at trives. Kaniner der holdes i bur har tendens til at få skæv ryg, blive agressive og udvise stereotyp adfærd. Kaniner kan med fordel holdes frit i huset på lige fod med hund og kat, men bør som minimum have en løbegård, der er stor nok til at kaninen kan springe og få fart på. Kaninen bør altid have adgang til løbegården og bør løbe frit så ofte som muligt.

Selvom kaninen lever frit er det vigtigt, at den har en base. Basen er det sted kaninerne kan søge hen, hvis de ønsker fred. Derfor er det vigtigt kun at gå ind i kaninernes base, når der fx skal gøres rent eller gives mad.

Huskeliste til kaniners base

Kaninens base bør indeholde:

Vand

Toiletbakke

Underlag

Huler

Kaninsikring


Vand

Kaninen skal naturligvis altid have adgang til friskt rent vand. Det er i den forbindelse bedre at give vand i en skål end i en vandflaske. Vandflaskerne er ikke gode for kaninernes tænder og de har en tendens til at få mindre væske når de bruger flasker. Vandskålen bør være tung nok til at kaninen ikke vælter den.

Udover vand skal kaninen altid have adgang til friskt og tørt hø. Høet bør være tilgængeligt fra toiletbakken, eftersom kaniner holder af at lægge små “kaninkugler” mens de gumler hø.

Toiletbakke

Kaniner kan relativt nemt gøres renlige og lære at bruge en kattebakke. Mange bruger en burbund som toiletbakke, med træpiller og hampestrøelse eller hø.
Man bør aldrig bruge kattegrus, da det både er giftigt for kaniner og samtidig kan skade kaninens luftveje.

Kaninsikring

Før man anskaffer sig en kanin bør man kaninsikre sit hjem. Det er vigtigt, at der ikke er nogen blottede ledninger i kaninhøjde. Mange bruger ledningskjulere. Hvis der er tale om ledninger som skal være fleksible – fx opladere til bærbare computere – så kan man med fordel købe en spand store perler (fx i Fætter BR). Man skærer så et snit på langs af perlerne med en skarp kniv og krænger dem rundt om ledningen. Det er nemmere og hurtigere end det lyder og det er både effektivt og farvestrålende.

Hvis man har paneler og møbler i træ, bør man også spørge sig selv hvor vigtigt det er at kaninen ikke smager på dem. Man kan evt. afskrække kaninen ved at smøre træet med gennemsigtig skocreme eller sprøjte det med parfume. Man kan også købe metalrør til at sætte ud over sine bordben. Der er mange muligheder for at sikre hjemmet mod bidskader, men det primære bør være at sikre at kaninen ikke kan komme til skade eller i klemme.

Underlag

Kaniner trives ikke på glat underlag. Det skyldes at kaniner bliver nervøse når flugt er besværligt. Har man glat trægulv, bør man sørge for at have masser af tæpper eller måtter på gulvet som kaninerne kan løbe på. Vinylgulv kan kræve lidt tilvænning, da det også er forholdsvist glat, men de fleste kaniner kan lære at gå sikkert på det, og det er praktisk når der skal gøres rent efter dem. Der bør dog under alle omstændigheder være skridsikre zoner hvor kaninen kan brænde krudt af.

Huler

For at kaninerne kan trives er det vigtigt, at de har huler hvor de kan gemme sig. Papkasser er som regel et stort hit i den forbindelse og de kan samtidig være underholdende for kaninen at splitte ad. Store mængder pap/papir er naturligvis ikke godt for kaniner. Sørg for mindst to indgange i alle kasser, da kaniner er mere trygge, når de har adskillige flugtveje ud.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner