Støt nu

Varmen er over os

Kaninvelfærd, 17/jun/2021

Varmen er over os

Det er for alvor blevet sommer i lille Danmark. Således lover DMI op til 32 grader fra i dag torsdag i visse dele af landet og 5 dage frem. Når vi når op på så høje varmegrader, er det meget vigtigt at sørge for, at kaninerne kan køle sig ned. Kaniner kan ikke svede, og ved hedeslag sker der en overophedning af kroppen. Hedeslag kan være livsfarligt for kaninerne, og det kræver øjeblikkelig dyrlægebesøg, hvis din kanin bliver ramt af hedeslag.
Hvad er symptomerne på hedeslag:

– Hurtig vejrtrækning
– Ingen appetit
– Passiv adfærd, ligger og trykker sig
– Balanceproblemer
– Røde ører, savlen

Der er heldigvis en lang række ting, du kan gøre for at hjælpe kaninerne med at køle sig ned i varmen. Her nævner vi nogle af mulighederne:

Det er altid godt at lufte godt ud inden solen varmer luften op ude. Hold døre lukket, når det bliver varmt ude for at holde på den koldere luft inde. I vil opleve, at jeres kaniner er mest aktive tidlig morgen og sen aften efter solen er gået ned. Det er også en god idé at trække gardinerne for for at holde solen ude, køre markiser ud og slå solparasoller op.
Det er vigtigt at give kaninerne godt med væske. Du kan f.eks. placere flere vandskåle fordelt rundt om i kaninens bolig. Det skal være nemt for kaninerne at få væske. En måde at sikre, at kaninerne får ekstra væske er ved at give kaninerne vandholdigt grønt som agurk, bladselleri, evt. dyp salatbladene i lidt vand.

En anden måde at køle din kanin er at anskaffe en kølemåtte, kølesten, et fryseelement, fliser, sodavandsflasker med frossen vand. Placer køleelementerne rundt om i boligen, så de er nemt tilgængelige for kaninerne. Undgå forfrysninger ved, at vandflasker med frossent vand, og fryseelement er pakket ind i et viskestykke, en sok, et håndklæde e.l. Pak desuden kølemåtten ind i et hovedpudebetræk, så din kanin ikke bider i måtten. Kølegelen i kølemåtterne er giftigt for kaninerne.

Du kan også anskaffe en vindblæser. Sæt den så kaninen selv kan vælge om den vil have vind på sig. Generelt må kaninerikke få direkte træk. Der findes også ‘mobile’ airconditionanlæg. Det er en noget dyrere løsning end en vindblæser, men ofte kan man finde dem til salg brugt.

Du kan give din kanin lunkent vand på ørerne, ikke koldt vand. Kaniner temperaturregulerer via ørerne, og deres blodkar ligger lige under huden. Blodet afkøles og sendes rundt i kroppen. Nus kaninen på ørerne med våde hænder.

Har du klinker på badeværelset eller i bryggers, er det en god idé at give jeres kanin adgang til det rum. En anden mulighed er også at have en sandkasse et skyggefuldt sted. Sandet køler.

Udekaniner skal tilbydes så meget skygge som overhovedet muligt.
Har du en langpelset kanin, kan du med fordel klippe pelsen kortere. Er din kanin stadig i gang med at fælde vinterpelsen af, så børst den godt og hjælp den af med den varme pels.
Vi anbefaler også, at du så vidt muligt undgår køreture i en varm bil. Hvis I skal til dyrlægen, brug køleelementer/kølemåtte i og ovenpå dens transportkasse. Tænd for aircondition, hvis bilen har det. Fugt kaninens ører undervejs, hvis det er en længere køretur. Generelt undgå stressede situationer.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner