Støt nu

Kaninsmerte

Kaninsygdom, 21/maj/2020

Kaninsmerte

Det kan være vanskeligt at se om kaniner har smerter. Som byttedyr er der en fordel i at skjule skader og sygdom, og kaniner gør derfor deres bedste for ikke at lade sig mærke med at de har smerter. Det er en fordel i naturen, men hjemme i stuerne betyder det også, at folk der holder kaniner skal være ekstra opmærksomme.

SYMPTOMER
Ved en pludseligt opstået skade vil der som regel være en ændring i adfærden. Ved stor akut skade kan man være uheldig at høre kaninen skrige. Det er en ubehagelig lyd der indikerer at kaninen er i ekstrem smerte og/eller panik. Ofte er tegnene dog mindre åbenlyse. Indikatorer på smerter kan være: kaninen humper eller bevæger sig usædvanligt, kaninen kryber sammen og har øget vejtrækning, kaninen forsøger at skjule en del af kroppen eller holder op med at spise. Den sidste er vigtig. Hvis din kanin holder op med at spise, så er der noget galt. Ofte har kaninen ondt. Hvis kaninen undlader at spise i mange timer kan maven gå i stå, og så bliver det hurtigt livstruende. At kaninen ikke spiser er ofte første tegn på at den har ondt.

Hvis man observerer tegn på, at en kanin har smerter, bør man kontakte en dyrlæge hurtigst muligt. Tiden er afgørende, især når det gælder kaniner.

Hvis smerten kommer af kronisk sygdom og langsomt bygger op, så kan adfærdsændringerne ske langsomt, og være endnu sværere at få øje på. Adfærden vil opfattes som normal. Man bør kontakte en dyrlæge hvis kaninen falder betydeligt i vægt, har lav appetit, skærer tænder, bliver uvenner med en partner, begynder at gå på toilettet uden for toiletkassen, opfører sig usædvanligt aggressivt eller ikke længere kan holde sig selv ren.

Hvis kaninen har smerter vil dyrlægen ordinere smertestillende. Der er flere muligheder, men typisk anvendes produkter der indeholder meloxicam. Dosis vil afhænge af kaninen og omstændighederne. Skal man fortsætte med at smertedække over tid så er det forholdsvis nemt at administrere. Typisk kan det gives oralt i en lille sprøjte. Det er ikke usædvanligt at kaninerne kan lide det, og af egen vilje guffer medicinen i sig. Hvis kaninen derimod nægter at indtage det i flydende form, så kan man med fordel blande det i en lille smule bananmos. Det vil kamuflere smag og lugt. Hvor andet fejler, kan man i yderste konsekvens være nødt til at tvangsfodre kaninen. Det gøres ved at føre en lille sprøjte et kort stykke ind i munden.

Har kaninen ondt er det også vigtigt at give den mest muligt ro. Det kan være nødvendigt at håndtere kaninen i forbindelse med behandling, men man bør håndtere kaninen mindst muligt, og så skånsomt som overhovedet muligt. Sørg for at kaninen har mulighed for at opholde sig på et trygt (skjule)sted, og sørg for at kaninen ikke fryser. Har kaninen en partner så bør de kun skilles hvis det er nødvendigt for at behandle, eller hvis det opstår stridigheder. Det er ikke uhørt at kaniner udstøder syge individer, så man skal være opmærksom. Hvis kaninerne er ordentligt bondede, så vil de til gengæld oftest finde tryghed i hinanden.

Vær opmærksom på dine kaniner.
Hvis dine kaniner bor udenfor så sørg for at observere dem hver dag. Det er ikke nok blot at tilse dem, man er nødt til at observere på deres adfærd, og danne sig et indtryk af om de er glade og raske. Ser du tegn på smerte eller sygdom så kontakt straks dyrlægen.

Del dette med dit netværk!
0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tom
    WordPress Cookie Plugin af Real Cookie Banner