Kaninsygdom, 17/jul/2024
OVERVÆGT HOS KANINER
Kaninværnet har sat kanindyrlæge Henriette Munk, Furesø Dyreklinik, stævne for at tale om overvægt hos kaniner:
1. Hvor udbredt vil du sige, overvægt hos kælekaniner er?
De fleste af de kaniner vi ser i klinikken er neutraliserede, og det prædisponerer for overvægt pga. manglen på kønshormoner.
Så alt efter, hvor man sætter grænsen for overvægt, er der ikke ret mange af de kaniner vi ser, der kan betegnes som “normalvægtige”.
Som dyrlæge graduerer man overvægten på forskellige skalaer. Men jeg ser en del kaniner, som ville have godt af at tabe sig 😉.
2. Hvad er de primære årsager til overvægt og løsning på problemet (generelt set)?
De primære årsager – som jeg ser det – er lidt i tråd med det foregående: Når dyrene bliver neutraliseret, øger det tendensen til overvægt. Min erfaring med især kaniner er, at når de først er blevet overvægtige, er det utroligt svært at få dem ned i vægt igen.
Men en stor synder er også vores godhed som ejere. Kaniner er slikmunde, og de ved, hvordan de kan få lokket godbidder ud af os 😅. Vi kan jo ikke stå for de brune øjne og mimrende næser 😘.
Kaninernes kost skal bestå af 80-90 % hø af god kvalitet, og det er i kaninens interesse, at man holder den diæt. Når det så er sagt, er der mere energi i nogle former for hø og nogle “slet” (den tid på året høet er høstet), så er man en god hø-spiser, kan det godt sætte sig på sidebenene.
3. Hvilke konsekvenser kan overvægt have for en kanin?
Overvægt hos kaniner har langt hen ad vejen samme konsekvenser for kaniner, som for mennesker.
Øget vægt giver øget belastning på hjerte-karsystemet, det belaster leddene og ryggen og fordi kaniner deponerer meget af deres fedtvæv i bugen, så nedsætter det tarmenes mulighed for bevægelse.
Ny forskning viser desuden, at overvægtige kaniner har øget risiko for nyresygdom.
4. Kan kaninejere selv vurdere om deres kanin er normalvægtig eller overvægtig?
Det er ikke nok bare at se på kaninen og udfra dét vurdere dens huld. Man er nødt til at have “fingrene i dyret”.
Kaniner deponerer som sagt meget fedt i bugen, og det kan være svært for andre end dyrlægen at mærke sig frem til dette.
Meget tykke kaniner kan have fedtdepoter hen over ryggen, på halsen, bag forbenene og ned langs siderne, og dét kan man som ejer nemt selv mærke.
En god idé er, at veje kaninen jævnligt, så kan man holde øje med om der er udsving i vægten.
Man skal huske, at med alderen kan vægten fordele sig anderledes på dyret og muskelmasse og fedtvæv vil ofte ændre sig, hvorved kaninen kan ændre vægt, både op og ned!
Man kan få hjælp af sin dyrlæge til at lære at mærke på kaninen og vurdere om den er for tyk.
Foto: kanin Alfred